Misteri Otak Kiri Manusia: Pengenalan, Perbandingan dan Bimbingan Pengasahannya

Misteri Otak Kiri Manusia: Pengenalan, Perbandingan dan Bimbingan Pengasahannya

Price:

Otak manusia terbahagi kepada dua bahagian iaitu kiri dan kanan. Fungsi kedua bahagian ini juga berbeza.Otak kanan berfungsi dalam perkara yang berkaitan dengan sosial, komunikasi, intraksi antara manusai dan pengendalian emosi. Oleh itu ia dikenali sebagai pusat E.Q (Emotional Quotient). Otak kiri berfungsi dengan perkara yang melibatkan logik, rasional, kemampuan menulis dan membaca, pengendalian nombor atau matematik.

Otak kiri juga dikenali sebagai pusat I.Q (Intelligence Quotient).Kenapa mengenali fungsi otak kiri dan kanan ini penting? Kepentingannya adalah dalam memperkukuhkan lagi kemampuan dan kecerdasan seseorang dalam kemahiran dan pendidikan, khususnya bagi anak-anak.

Pembangunan pendidikan dan kemahiran anak-anak sejak dari kecil perlu diaktif secara teratur dan berterusan. Ini mampu mengaktifkan kemampuan otaknya mahupun kiri dan kanan.

Menariknya buku memberikan maklumat berguna untuk semua khusus ibubapa, pendidik dan pengajar untuk mengenal pasti fokus pembangunan dan pengasahan otaknya seseorang.

Tajuk:Misteri Otak Kiri Manusia: Pengenalan, Perbandingan dan Bimbingan Pengasahannya
ISBN:9789670268477
Penerbit:Ar-Risalah Production
Penulis:Abd. Kadir
Muka Surat:183
Halaman:hitam putih
Format:Paperback
Berat (kg):0.20
Dimensi (inch):5.5" x 8"
Availability: In Stock
price/RM10.90

0 Reviews